\\kuulintu.net\pelit\point_&_clickit\alien_incident\

Alien Incident

 

Sanallinen arviointi
Katsellessani hämärää peliympäristöä, selkeitä, isoja tavaroita inventoryssa, talojen herkkää mutta jyhkeää piirrostyyliä ja luonnon luomaa tunnelmaa, olin aika lailla liikuttunut. Alien Incident on ikäisekseen grafiikassa ehdottomasti keskitasoa parempaa. Hämärä tunnelma rajoittaa kuitenkin näkyvyyttä joskus ehkä aavistuksen liikaa. Silti täytyy sanoa, että grafiikalla on onnistuttu luomaan todella hyvä ilmapiiri ja aidontuntuinen scene.

Musiikki on alkuvaiheessa peliä hurmaavaa, tempaa mukaansa klassisuudellaan ja sopii tunnelmaan hyvin. Noin puolivälissä peliä musiikki kuitenkin loppuu, eikä palaa takaisin kuin loppuanimaation aikana. Siksi kahdeksikkoa suurempi arvosana olisi liioittelua. Bonushuvina pelin raidat ovat muodossa, jota eräät digitaaliset trackerit ymmärtävät, ja niitä pystyy muokkailemaan.

Kaupallinen peli, joka on tehty vuonna 1996 ilman ääninäyttelijöitä, täytyy myöntää lievää suuremmaksi pettymykseksi. Ainoastaan introssa on ääninäyttely, mutta jostain syystä ilmeisesti tekijöiden innostus ääninäyttelyn jatkamiseen on loppunut siihen. Se on todella harmi, sillä ääniefektitkään eivät pelissä ole kaksiset. Ehkäpä joku vielä joskus tekee voice-overit? Se saattaisi nostaa Alien Incidentin osakkeita merkittävästi.

Käyttöliittymä on helppo, esim. Flight Of The Amazon Queenistä tuttu muuten, mutta ikonivalikkoa peli ei tarjoa. Selkeä, mukava, joskin aika lineaarinen, ei kovin interaktiivinen, siis. Selvästi tämä metodi tuntuu olevan toteutukseltaan paras, jossa hiiren oikealla napilla käytetään esinettä toiseen esineeseen ja vasen nappi on ns. komentojen mukaan muuttuva monitoimipainike. Saattaa kuullostaa tosiaan turhan tarinapainotteiselta, mutta ah, niin mukavaa sitä on pelata, kun jumiin jääminen on haalea muisto vain.

Tarina on mielenkiintoinen, vaikkei kovin uskottava, mutta hitot siitä. Tällaisessa pelissä pääpaino ei ole koskaan ollutkaan tarinan uskottavuudessa, vaan siinä, miten pelin eri tekijät onnistuvat viihdyttämään sen ääressä. Tunnelmaltaan ja viihdyttävyydeltään Alien Incident hakee vertaistaan. Suomi-tiimi on todella tehnyt hyvää työtä. Peli on kaunis, hauska ja viehättävä.

Animaatiot ja liikkeet ovat jotain, mitä en odottanut pelin muusta 'laadusta' päätellen. Ne toimivat niin aidon ja sulavan oloisesti, että täytyy välillä ihan henkeä vetää. Vielä tämän päivän peleissäkään ei hahmoihin ole onnistuttu puhaltamaan samanlaista sulavaliikkeisyyttä (no olkoonkin, että välillä Ben kävelee sen näköisenä, kuin olisi jotain tullut housuihin, mikä ei tietenkään tilanteen huomion ottaen olekaan ihme :P)

Teknisesti peli jätti melko surkeahkon vaikutelman. Se ryökäle kun suostuu toimimaan vain ja ainoastaan puhtaassa DOS-ympäristössä. Kaikki yritykset pelata millä tahansa Windowsilla ovat olleet turhia ja pelin kansilehtisessäkin jo sanotaan, että Windows kannattaa unohtaa. Onneksi peliin on rakennettu ns. automaattitallennus bugeja varten. Ilmeisesti tekijätiimi on tiennyt tämän jo julkaisuhetkellä, muttei ole vain kyennyt poistamaan kaikkia bugeja.

ääninäyttelyn puuttumisen jälkeen ehkä toisiksi suurin pettymys pelissä on sen lyhyys. Alien Incidenttiä voisi nimittäin luonnehtia niinkin voimakkaasti kuin "Ylipitkä Demo." Hyvin ja napakasti alkanut tarina kestää kyllä loppuun asti ja juoni on erittäin selkeä, mutta voi harmi kun se tahtoo taas tarkoittaa sitä, että pelistä tulee näin lyhyt. Tämän pelaa läpi kevyesti muutamassa tunnissa, mutta kyllä siinä silti sen verran on tekemistä, että uskallan tästä kohdasta sentään seiskan antaa.

Dialogitekstin nopeuden voi säätää, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, koska niin kuin monissa muissakin vanhoissa peleissä, se on integroitu koodiin niin, että se vaihtuu silloin kun vaihtuu tai sitten kun klikkaat hiirtä. Valitettavasti kaikkea on vaikeaa ehtiä lukea hitaimmallakaan tekstinopeudella, joten siinä menee sekin toiminto ihan hukkaan. Ääninäyttely olisi pelastanut täälläkin aivan valtavan osan asiasta.

Alkuintro ja loppuanimaatiot ovatkin ehkä parasta mitä Alien Incident pystyy tarjoamaan. Alkuintrossa jopa englanninkielisillä ääninäyttelijöillä. Animointi on loistavaa ja kaikki on sitä myöten kunnossa. Tekstityksetkin alkuintrosta löytyvät joka on todella positiivinen asia.

Pelissä ei voi kuolla eikä mokata.

Media: 1 x CD
Testialustana käytettiin: Caldera Opendos 7.01

Tähtiasteikko 3stars

Pistejakauma
Grafiikka 10
Musiikki 8
Ääninäyttely ja efektit (ei ääninäyttelyä) 6
Käyttöliittymä 10
Tunnelma ja viihdyttävyys 10
Animaatiot ja liikkeet 10
Tekninen luotettavuus 8
Peliympäristön laajuus 7
Dialogitekstien laatu ja nopeus 8
Alkuintro 10
Yhteensä 87
 

Infonurkka
Pelattavien hahmojen nimet
Benjamin
Ääninäyttely
Ei (lukuunottamatta introa)
Kuoleminen
Ei
Skipattavat puzzlet
Ei
Inventory
Alalaidassa
Pelin ohjausjärjestelmä
Automatisoitu kursori (kaksitoiminen)
Nimetyt hotspotit
Kyllä
Dialogirakenne
?

Yhteenveto
Alien Incident on todella houkutteleva ja mielenkiintoinen tuttavuus. Valitettavasti se vain ontuu monilla sellaisilla alueilla, jotka ovat tämänkaltaisen seikkailupelin osalta aika krusiaaleja, mutta toisaalta siinä on silti sitä jotain! Pelin saa sekä suomeksi että englanniksi, joka tietenkin ilahduttaa meitä suomalaisia. Alien Incident on peli, jossa eri osa-alueet jakautuvat todella jyrkästi.

+ Kaunis, tunnelmallinen, käsinpiirretty grafiikka
+ Erinomaisen selkeä, hieno käyttöliittymä
+ Mukaansatempaava tunnelma
+ Hyvin mallinnetut hahmot
+ Joustavat liikkeet ja animaatiot
+ Mahtava alkuintro ja loppuanimaatiot

- Ääninäyttely puuttuu
- Muutamia rasittavia bugeja
- Musiikit puuttuvat osasta peliä
- Aivan liian pieni peliympäristö
- Dialogien rullaus olisi saanut olla paremmin säädettävissä.

Alien Incident on mukava, supisuomalainen, viehättävä tuttavuus, joka vain valitettavasti jää yllä mainittujen asioiden vuoksi kauas kärkikahinoista. Se on hieno peli niille, jotka pystyvät antamaan anteeksi sen huonot puolet ja keskittymään loistavaan tunnelmaan, grafiikkaan ja hauskaan dialogiin.

Julkaisutiedot ja käyttöjärjestelmätuki
Kehittäjä: Housemarque
Julkaisija:
Gametek
Julkaisuvuosi: 1996
Lisenssioikeudet: Gametek
Alustat: DOS

MobyGames: Alien Incident
AdventureGamers: Alien Incident